Platsbyggt kök på Ikea stommar – del 1

Hej på er. Nu har vi kommit en bit på väg, luckor och lådor sitter på plats och vi börjar närma oss de roliga delarna så som bänkskivor, installation av vitvaror och annat!!

Det här inlägget kommer mestadels bestå av en uppsjö bilder tagna under byggets gång. När allt är färdigt ska jag försöka sammanställa en enkel beskrivning som förhoppningsvis ska kommer att hjälpa någon som går i samma köksbyggartankar som vi gjorde! Kommentera gärna och ställ eventuella frågor, jag ska försöka besvara dem så fort jag kan!!

I veckan kommer även leverans av ny kyl och frys samt våra marmorskivor!

PS. Vi har även monterat in Ikeas elektriska öppnare för källsorteringen (Blum Servodrive), kolla in filmen, funkar väldigt bra! 🙂 DS.

Det här inlägget har 14 kommentarer

 1. Sofia Svara

  Hej!
  Får man fråga vad ni betalar för delarna från Järfälla kök?

  Fint ser det ut att bli i alla fall!

  Tack!

  Med vänlig hälsning,
  Sofia

  • Shakerkök Bloggen Svara

   Hej Sofia,
   Kul att du hittade hit. Vi betalade ungefär 40.000 inklusive beslag då vi även köpte våra skålhandtag och knoppar från Järfälla Kök, då ingick även tre ledspottar inklusive urfrästa spår för dessa i de täcksidor där de sitter. När köket är helt färdigt kommer jag att skriva ett inlägg med alla kostnader kopplat till köket!
   Ha de gott!

 2. Sofia Svara

  Hej,
  Tack så mycket! Vi funderar också på att satsa på ett Shaker från dem.

  Ser fram emot att se mer av ert bygge!

  Trevlig helg!

  Sofia

 3. Linus Svara

  Hej
  Vi står i startgropparna för ett köksbygge på precis samma sätt. Har en fråga: Hur fick ni till det bra med färgen på MDFen? Har googlat mig runt lite och jag funderar på om vi ska beställa färdiglackade passbitar och sedan spackla/måla skarvarna eller om det är bättre att måla på rå MDF. Hur gjorde ni?
  Mvh Linus

  • Shakerkök Bloggen Svara

   Hej Linus,
   Kul att ni hittade hit! 🙂
   Vi beställde all mdf grundmålat från Järfälla kök & lackering. Sen när allt var monterat och anpassat så spacklades skarvar och allt målades en vända med v-slip och två vändor med Jotuns snickerifärg.

   Det går absolut att köpa rå mdf och grunda själv, dock reser sig fibrerna i mdfn ganska ordentligt efter grundningen och man måste slipa innan nästa lager, detta slipper ni om ni får luckor och passbitar grundade från början! Lycka till med ert bygge!

   • Linus Svara

    Grymt! tack för tipset! blir nog förlackat!
    En till liten fråga: Vart tusan hittade ni Ställbara fötter/skruvar till ramverket? Hittar bara som enskilda artiklar inte i ”kit” med islagsmutter och ben.
    //Linus

    • Shakerkök Bloggen Svara

     Hej Linus,
     Yes, grundmålat är enklast, då får du ett perfekt underlag att måla slutfinishen på!
     De ställbara fötterna hittade jag efter en hel del letande på Bauhaus(Bromma/Ulvsunda). Du hittar bild med artnr på kittet här på bloggen och de bör kunna beställa hem om inte just ditt Bauhausvaruhus har hemma i sortimentet!
     Lycka till med bygget!

     • Linus

      haha, var där idag innan meddelandet och letade men hittade dem inte (:
      får kika lite noggrannare nästa gång
      tack för snabba svar!

 4. Daniel Svara

  Hej

  Jättefint kök … Vi kommer själva att följa ert exempel och tillverka ett shakerkök baserat på Ikea stommar. För att undvika misstag skulle jag vilja fråga om ni även har sidohängda skåpluckor i ert kök. Till skillnad från en låda svänger skåpsluckan, och vi vill ogärna bygga ett kök där skåpet krockar med passbitarna på sidorna. Har ni kanske erfarenhet av detta från ert kök?

  Med vänlig hälsning,
  Daniel

  • Shakerkök Bloggen Svara

   Hej Daniel,
   Kul att ni hittat hit! Vi har sidohängda skåpsluckor och det är inga problem. Luckan öppnas utan problem, den ”bygger” inget utåt när den öppnas, gångjärnen förskjuter luckan inåt vilket gör att den då inte går i passbiten.. Ska försöka få fram en bild som förklarar, blir efter påsk förmodligen.
   Lycka till med bygget!

 5. Fredrik Svara

  Hej!

  Detta blev verkligen superfint!
  Vi har också varit i kontakt med järfälla kök för liknande lösning.
  Jag har en fråga, hur fäste ni passbitarna/byggbitarna mellan stommarna? Och hur fäste nu smala passbitarna som sitter horisontellt mellan lådorna? Ni har inte haft några problem med att dom enbart sitter i framkanten och inte är som ett hyllplan? Personen som vi pratade med på järfälla kök menade att just dom passbitarna mellan luckorna gärna skulle gå hela vägen in till ryggen på stommen för att inte knäckas eller liknande.

  Stort tack!
  Mvh,
  Fredrik

  • Shakerkök Bloggen Svara

   Hej Fredrik.
   Passbitarna som sitter mellan lådorna är limmade samt spikade med dykert.
   Passbitarna mellan skåpen är lika djupa som skåpen, detta för att du även ska få ramen, avståndet under skåpet så att säga. Allt är sedan spacklat och målat.

   Vi har inte haft problem med sprickor eller liknande.

   Lycka till med ert projekt!

 6. Linda Svara

  Hej,

  Hoppas att ni trivs i ert kök, som nu måste vara färdigt sedan länge.
  Jag tittar in här ibland och hoppas på att er underbara ”manual” skall vakna till liv och byggas på med fler inlägg.
  Står som många andra i startgroparna för en köksrenovering och vill väldigt gärna bygga ett i liknande stil som ert.
  Om ni läser detta och har lust att svara, hur löste ni det med metodstommen för att få in en sockel? Jag är inte så lång och vill ogärna bygga allt för mycket på höjden om jag kan låta bli.

  Tacksam för svar (och fler bilder att tråna efter på ert snygga kök!) // Linda

  • Shakerkök Bloggen Svara

   Hej Linda!
   Ja, bloggen är ett av våra dåliga samveten 🙂 Mycket riktigt så är köket klart sedan en tid och bilder kommer att komma upp, håll ut! 🙂

   Gällande höjden på stommen så har vi så nära standarhöjd man kan komma, 92cm ink bänkskiva.. Med de nya metodstommarna så behöver man ha en passbit längst ner för att ha något att fästa sockeln i, därefter förhöjer man första lådan nedifrån, detta skapar ett litet ”tomrum” i själva stommen, dock så får man plats för sockel utan att behöva få en onormalt hög bänkhöjd.
   Detta syns ganska bra här: http://shakerkok.se/wp-content/uploads/2014/05/spacklad_stomme.jpg
   Och även här: http://shakerkok.se/wp-content/uploads/2014/05/schellack.jpg

   Lycka till med ert projekt!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.

Moved Permanently

The document has moved here.