Starten för vårt Shaker kök

Nu är det klart, vi bygger ett kök i Shaker stil. Efter månader av planering och letande efter inspiration har vi äntligen hittat lösningen för oss! Sedan vi köpte huset för ungefär ett och ett halvt år sen har vi varit fast bestämda för att huset förtjänar ett platsbyggt kök, eller, huset kräver ett gammeldags kök! Detta begränsar ju urvalet och antalet leverantörer ordentligt. Drömmen hade ju givetvis varit ett Kvänumkök, men köket är inte det enda som behöver fixas till i vårt hus och några 4-500.000 att lägga enbart på köket finns helt enkelt inte nu..

Vi tittade på Marbodals och Electrolux Sentens plus respektive shaker kök och insåg till vår förvåning att luckor, färger och lådinsatser var precis samma sak, skillnaden var namnet hos respektive leverantör, Form hos den ena och Land hos den andra, dock skiljde priset avsevärt mellan respektive leverantör vilket kände mycket märkligt. Hur som så fick vi ingen bra känsla av köken, finishen var inte som vi ville ha och även att respektive kök marknadsförs som ”med platsbyggd shaker känsla” så fick vi inte den känslan.

Tankarna på att bygga ett eget kök började ta form och efter mycket informationsinhämtning (Google is your friend) så var vi fast bestämda för att bygga vårt egna shaker kök på IKEA stommar men att specialbeställa luckor och övriga snickerier för att sedan måla shaker köket på plats! Vi hittade Järfälla Kök och Lackering med Showroom i Bromma som dessutom hade en variant av ett platsbyggt shaker kök i gammal stil just byggt på IKEA stommar. Första vändan var vi mest där för att titta, träffade då köksplaneraren Pelle som vi fick ett väldigt bra intryck av. Vi fick med oss en offert hem och efter ytterligare några veckors planerande så återvände vi idag till Järfälla Kök och Lackering för att skissa upp shaker köket inför beställning! Vi satt länge och väl och inget lämnades åt slumpen då vår lösning kräver ”specialmått” för bland annat lådorna.

Eftersom vi ska använda oss av IKEAs nya stomme Metod så krävs viss modifiering för att inte komma upp i för hög arbetshöjd då de nya stommarna är 80cm höga. Vi vill ha vår arbetsbänk på 90cm men samtidigt få plats med de passbitar som krävs, en 30mm Marmorskiva samt sockel i stilenlig höjd. Lösningen blir helt enkelt att sätta sänksågen i stommen och kapa ner den 10cm för att få tillbaka det gamla ”standardmåttet” 70cm. Ni tänker säkert att ”Varför beställer ni inte de gamla faktumstommarna”, dels så kan man bara köpa dem om man har ett befintligt IKEA kök som ska uppdateras/renoveras men den största anledningen är att vi vill kunna använda oss av den nya skåpsinredning som Metod erbjuder. Hur som helst så är nu beställningen hos Järfälla Kök och Lackering gjord och nu påbörjas det förberedande arbetet med att bland annat riva en vägg, riva vårt gamla kök samt dra om elen.

Förhoppningsvis innehåller nästa inlägg lite rivningsbilder!

Nu är vi äntligen igång!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte.